Paella zonder (maar met de smaak van) vis

IMG_3335– 225 g tempeh

– scheut olijfolie

– 1 el paprikapoeder

– scheut sojasaus

– 1 blikje tomatenpuree

– 1 el sesamolie

– 1 el ras-el-hanout

– 4 tenen knoflook

– 1 grote ui

– 1 kleine wortel

– 1 kleine rode paprika

– halve kleine bloemkool

– handvol zeekraal (zeebiet of zeevenkel)

– 4 tomaten

– 1 kleine rode peper

– 100 g zwarte (Kalamata) olijven zonder pit

– 200 gram gekookte kikkererwten

– 100 g verse of bevroren doperwten

– 1 el kappertjes

– 250 g bruine basmati- of zilvervliesrijst

– snuf saffraanpoeder

– sap van 1 limoen

– zout en peper uit de molen

Snij de tempeh in blokjes. Bak in een wok met olijfolie de tempeh met het paprikapoeder rondom goudbruin. Giet er een scheutje sojasaus, de tomatenpuree en de sesamolie bij en laat de tempeh de rest voor een deel opnemen. Zet direct het vuur uit.

Verhit opnieuw een scheut olijfolie in de wok en voeg eerst de ras-el-hanout toe, zodat dit goed kan mengen met de olie. Voeg de gesnipperde ui en de uitgeperste knoflook toe. Was en snij de wortel, paprika, zeekraal en bloemkool in stukjes. Voeg dit alles toe. Roerbak nog even goed door, voeg wat vocht toe en doe een deksel op de pan. Laat het vocht verdampen en de groenten gaar stomen.

Ontvel ondertussen de tomaten. Snij een kruis onderop de tomaten en leg ze even in koken water. Giet af, laat kort in koud water rusten en ontvel ze.

Was de rode peper en snij fijn en snij ook de olijven in stukjes. Roer de ontvelde toematen, kikker- en doperwten, kappertjes, rode peper en olijven door de groente en bak nog even goed door.

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en voeg het saffraanpoeder, het groentenmengsel en het tempehmengsel toe. Roer het geheel goed door en breng op smaak met peper en limoensap.

(Uit: De groene garde van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink)

Advertenties