Andijviegratin met olijven

IMG_3339– 750 g andijvie

– 1 rode ui

– 2 tenen knoflook

– Scheut olijfolie

– 1 gedroogde rode chilipeper

– 10 ansjovisfilets

– 1,5 el bloem

– 200 ml room

– 75 g zwarte (Taggiasche) olijven

– 50 g geraspte oude boerenkaas

– zout en peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 175°C.

Maak de andijvie schoon, snij in stukken van 4 cm breed en kook in ruim water met wat zout in ongeveer 2 minuten beetgaar. Laat de andijvie uitlekken in een vergiet.

Snij de ui fijn, pers de knoflook uit en fruit dit in 5 minuten op matig vuur in olijfolie. Ver kruimel tussen duim en wijsvinger de chilipeper boven de pan en schep de ansjovisfilets en bloem erdoor. Bak dit mengsel nog 1 minuut.

Meng de andijvie en room erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.

Breng de room aan de kook en haal de pan van het vuur.

Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal. Strooi de olijven en kaas erover en bak het gerecht in ongeveer 25 minuten goudbruin.

(Uit: De groene garde van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink)

Advertenties