Zoete-aardappelpickle

Specerijenpasta:

– 1 1/2 eetlepel komijnzaad

– 1/2 eetlepel korianderzaad

– 1/2 eetlepel karwijzaad

– 1/2 eetlepel venkelzaad

– 1/2 kaneelstokje

– 1 anijsster

– 1 theelepel grof zeezout

– 1 theelepel zwarte peperkorrels

– 3 tenen knoflook, fijngehakt

– 1/2 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, grof gehakt

– 75 g verse gemberwortel, geschild en grof gehakt

– 150 g tamarindepasta

– 100 ml plantaardige olie

Pickle van zoete aardappel

– 5 limoenen

– 50 g fijne kristalsuiker

– 1/2 rode chilipeper, zonder de zaadjes fijngesneden

– 1 theelepel fijngesneden koriander

– 500 g zoete aardappelen, geschild, in blokjes van 1 cm

 

Maak eerst de specerijenpasta. Zet een koekenpan met een stevige vlakke bodem op het buur en doe alle ingrediënten voor de pasta erin behalve de olie. Rooster alles rustig een paar minuten, schud de pan af en en toe tot de specerijen gaan geuren (laat ze niet bruin worden, dan smaken ze bitter). Stort alles in een vijzel en wrijf het met de stamper tot puree. Blijf wrijven en voeg langzaam de olie toe tot het een gladde pasta is. (U hebt voor dit recept 1 eetlepel specerijenpasta nodig, maar u kunt de rest in een schone pot in de koelkast een paar maanden bewaren.)

Maak nu de zoete-aardappelpickles. Snij met een scherp mes 1 cm van de boven- en onderkant van de limoenen af. Snij de schil en het witte vlies eraf en volg daarbij de bolling van de vrucht. Snij boven een kom de partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Knijp het resterende sap boven de kom uit de limoen en gooi het vlies weg.

Roer voor de pickle de suiker en 1 eetlepel specerijenpasta door de limoen. Roer tot de suiker is opgeloste en voeg nu de chilipeper en koriander toe.

Kook de zote-aardappelblokjes in een pan met zachtjes kokend gezouten water in 3-5 minuten tot ze net gaar maar nog in model zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze in een glazen schaal. Schep het limoenmengsel erdoor en zet de schaal afgedekt met plasticfolie tot de volgende dag in de koelkast. Haal ze 1 uur voor gebruik eruit.

Lekker met gegrilde makreelfilets en munt-komkommer-yoghurt.

 

(Uit: Ottolenghi Het kookboek van Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi)

Advertenties