Salade van pittige kikkererwten & verse groenten

Voor 4:

IMG_3209

– 100 g gedroogde kikkererwten

– 1 theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout)

– 2 kleine komkommers (280 g in totaal)

– 2 grote tomaten (300 g in totaal)

– 240 g radijsjes

– 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd

– 1 kleine rode ui, gepeld

– 20 g korianderblad en -steeltjes, grofgesneden

– 15 g bladpeterselie, grofgesneden

– 6 eetlepels olijfolie

– geraspte schil van 1 citroen, plus 2 eetlepels sap

– 1 1/2 eetlepels sherryazijn

– 1 teen knoflook, fijngewreven

– 1 theelepel fijne kristalsuiker

– 1 theelepel gemalen kardemonzaad

– 1 1/2 theelepel gemalen piment

– 1 theelepel gemalen komijn

– Griekse yoghurt (naar keuze)

– zout en zwarte peper

Week de kikkererwten een nacht in een kom met koud water en het zuiveringszout. Giet de erwten de volgende dag af, doe ze in een grote pan en overgiet ze met tweemaal het volume aan water. Breng het aan de kook en laat de kikkererwten een uur zachtjes koken, schuim het oppervlak regelmatig af tot de erwten gaar zijn. Giet ze af.

Snij de komkommers, tomaten, radijs en paprika in blokjes van 1 1/2 cm; snij de ui in blokjes van 1/2 cm. Vermeng alles in een kom met de koriander en peterselie.

Mix in een pot met schroefdeksel 5 eetlepels olijfolie met citroensap en -rasp, sherryazijn, knoflook en suiker tot een dressing en breng hem op smaak met zout en peper. Giet de dressing over de salade en schep alles door elkaar.

Vermeng de kardemon met piment, komijn en 1/4 theelepel zout en strooi het mengsel op een bord. Schep de kikkererwten in een paar porties door het mengsel zodat ze met een laagje bedekt zijn. Verhit de overgebleven olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en roerbak de kikkererwten 2-3 minuten; schud de pan af en toe zodat ze gelijkmatig bakken en niet gaan kleven. Houd ze warm.

Verdeel de salade over vier borden, schik hem in een grote krans en schep de warme, kruidige erwten erop, laat een rand salade vrij. U kunt een beetje Griekse yoghurt over de salade sprenkelen om de salade iets romiger te maken.

(Uit: Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi)

Advertenties