Pittige salade van biet, prei & walnoten

Voor 4:

IMG_3212– 4 middelgrote rode bieten (600 g in totaal na het garen en schillen)

– 4 middelgrote preien in stukken van 10 cm (360 g in totaal)

– 15 g verse koriander, grofgehakt

– 25 g rucola

– 50 g granaatappelpitten (naar keuze)

Dressing:

– 100 g walnoten, grofgehakt

– 4 tenen knoflook, fijngewreven

– 1/4 theelepel chilivlokken

– 4 eetlepels appelazijn

– 2 eetlepels tamarindewater (toko) (eventueel te vervangen door een beetje citroensap)

– 1/2 theelepel walnotenolie

– 2 1/2 theelepel arachideolie

– 1 theelepel zout

Verhit de oven tot 220°C.

Verpak de bieten afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie en rooster ze afhankelijk van het formaat in 60-90 minuten in de oven gaar. Als ze gaar zijn, kunt u er gemakkelijk de punt van een mes insteken. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Pel de bieten als u ze kunt hanteren, snij ze doormidden en dan elke helft in partjes die aan de ‘rugkant’ 1 cm breed zijn. Doe ze in een kom en zet opzij.

Doe de stukken prei in een middelgrote pan met gezouten water, breng het aan de kook en laat de prei zachtjes in 10 minuten net gaar worden; het is belangrijk de prei niet te hard te laten koken en niet te gaar te laten worden, omdat de stukken dan uiteenvallen. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en snij elk stuk met een scherp mes in 3 stukjes; dep ze droog. Doe ze in een andere kom (niet bij de biet) en zet opzij.

Vermeng in die tijd alle ingrediënten voor de dressing en laat 10 minuten intrekken.

Verdeel de walnotendressing en de koriander gelijkelijk over beide groenten. Proef ze en voeg naar smaak nog wat meer zout toe.

Verdeel voor het opdienen het grootste deel van de bietenpartjes over een platte schaal, zet er een dotje rucola op met daarop het grootste deel van de prei, gevolgd door de overgebleven biet en eindig met de overgebleven prei en rucola. Bestrooi de salade eventueel met granaatappelpitten en dien hem op.

(Uit: Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi)

Advertenties