Geroosterde zoete aardappelen & verse vijgen

Voor 4:

IMG_3210– 4 kleine zoete aardappelen (1 kg in totaal)

– 5 el olijfolie

– 4 el balsamico

– 20 g fijne kristalsuiker

– 12 bosuien, overlangs doormidden en dan in stukken van 4 cm gesneden

– 1 rode cilipeper, in smalle ringetjes

– 6 verse, rijpe vijgen (240 g in totaal), in vieren (TIP: kies bolle vruchten met een ongelijke vorm en een iets gespleten onderkant, als u erin knijpt moeten ze enige weerstand geven, ruik of ze zoet geuren)

– 150 g zachte geitenkaas, verkruimeld (naar keuze)

– zeezout en zwarte peper

Verhit de oven tot 240°C.

Was de zoete aardappelen, snij ze overlangs doormidden en elke helft dan in 3 lange parten. Meng er 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en wat zwarte peper door. Schik de parten op de schilkant op een bakplaat en rooster ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn, maar niet te zacht. Haal ze eruit en laat afkoelen.

Breng de balsamicoazijn met de suiker in een steelpan aan de kook en laat hem op laag vuur 2-4 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur als de azijn nog vloeibaarder is dan honing; hij wordt bij het afkoelen nog dikker. Roer er een drupje water door als hij te dik is om te sprenkelen.

Schik de zoete aardappelen op een grote schaal. Verhit de overgebleven olie in een middelgrote pan en bak bosui en chilipeper regelmatig roerend 4-5 minuten op halfhoog buur; laat de chili niet de donker worden. Schep de olie met ui en chilipeper over de zoete aardappelen. Leg de partjes vijg ertussen en besprenkel alles met balsamico. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, eventueel met verkruimelde geitenkaas eroverheen.

(Uit: Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi)

Advertenties