Citroenige rundvleesburgers met prei

Voor 4:

– 6 grote schoongemaakte preien (ongeveer 800 g in totaal)

– 250 g rundgehakt

– 90 g broodkruim

– 2 middelgrote scharreleieren

– 2 eetlepels zonnebloemolie

– 2-3 dl kippenbouillon 

– ruim 3/4 dl citroensap (van ongeveer 2 citroenen)

– 80 g Griekse yoghurt

– 1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie

– zout en zwarte peper

 

Snij de preien in ringen van 2 cm en stoom ze ongeveer 20 minuten tot ze goed gaar zijn. Giet ze af, laat ze uitlekken en knijp ze in een theedoek uit om al het vocht te verwijderen. Pureer de preien in de keukenmachine een paar keer met de pulseerknop tot ze fijngehakt maar geen puree zijn. Doe de prei in een grote kom en meng hem met gehakt, broodkruim, eieren, 1 1/4 theelepel zout en 1 theelepel zwarte peper. Maak platte burgers van het mengsel, grofweg 7×2 cm – het moeten er 8 worden. Leg ze 30 minuten in de koelkast. 

Verhit een stevige koekenpan met de olie waarvoor u een deksel hebt op halfhoog tot hoog vuur en bak de burgers aan beide kanten goudbruin; u kunt dit ook in porties doen.

Veeg de pan schoon met keukenpapier en leg de burgers er weer in, laat ze elkaar eventueel licht overlappen. Giet er zoveel bouillon bij dat ze bijna onderstaan, maar niet volledig. Voeg het citroensap en 1/2 theelepel zout toe. Breng aan de kook, sluit de pan en stoof de burgers zachtjes 30 minuten. Neem het deksel van de pan en laat de inhoud nog pruttelen tot de vloeistof vrijwel is verdwenen. Neem de pan van het vuur en laat de burgers koud worden.

Serveer de burgers warm of op kamertemperatuur, met een dot Griekse yoghurt en wat fijngehakte peterselie.

 

(Uit: Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi)

Advertenties