Salade van geroosterde asperges, courgettes en manouri

IMG_3208Voor 4-6:

– 350 g kerstomaatjes

– 140 ml olijfolie

– 24 groene asperges

– 2 courgettes

– 200 g manourikaas, in plakken van 2 cm dikte (te vinden in delhaize, naast de halloumi)

– 25 g rucola

– grof zeezout en zwarte dikte

 

 

Basilicumolie:

– 75 ml olijfolie

– 1 teen knoflook, fijngehakt

– 25 g basilicumblad

– snuf zout en zwarte peper

 

Verhit de oven op 170°C. Vermeng de tomaatjes met 3 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Verdeel ze op een bakplaat met de velkant onder. Zet ze ongeveer 50 minuten in de oven tot ze halfgedroogd zijn. U kunt ze naar eigen smaak iets korter of langer in de oven laten. Ze zijn altijd heerlijk; Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Breek het houtige deel van de asperges af en blancheer ze 4 minuten in ruim kokend water. Giet ze af en spoel ze onder koud water. Laat ze goed uitlekken, doe ze in een schaal en meng er 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak door.

Snij de courgettes over de lengte in dunne plakken. Meng er 1 eetlepel olijfolie en zout en peper door.

Laat een grillpan op hoog vuur een paar minuten goed heet worden. Gril de asperges en de courgette; keer ze na ongeveer 1 minuut. Haal de groenten uit de pan en laat ze afkoelen.

Verhit de overgebleven 3 eetlepels olijfolie in een pan. Bak de manouri 3 minuten aan elke kant tot hij goudbruin is. Leg de plakken op keukenpapier om uit te lekken. Of gril de kaas in de hete grillpan 2 minuten aan elke kant.

Pureer alle ingrediënten voor de basilicumolie in een blender of met de staafmixer glad. Schik de rucola, groenten en kaas in lagen op een platte schaal. Bouw hem zo op dat alle ingrediënten zichtbaar zijn. Sprenkel er basiliscumolie naar smaak over en dien de salade op.

 

(Uit: Ottolenghi Het Kookboek van Yotam Ottolenghi @ Sami Tamimi)

 

 

Advertenties