Soep van cannellinibonen en prei met chiliolie

Voor 4-6:

– 4 middelgrote preien, alleen het witten en lichtgroene deel

– 1 el olijfolie

– 15 g boter

– paar takjes tijm, alleen de blaadjes, grof gesneden

– 1 laurierblad

– 3 teentjes knoflook, fijngesneden

– 1,3 l groentebouillon

– 2 x 400 g cannellinibonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld

– handje oregano, grof gesneden

– bosje peterselie, grof gesneden

– zeezout en versgemalen zwarte peper

voor de chiliolie:

– 4 rode chilipepertjes, van zaden ontdaan, in plakjes gesneden

– 200 ml olijfolie

– paar takjes tijm, alleen de blaadjes

– 1 teentje knoflook (ongepeld), geplet

 

Begin met het maken van de chiliolie. Doe de chilipepers in een kleine pan met de olijfolie, tijmblaadjes en de ongepelde teen knoflook. Verhit langzaam tot de olie heel, heel zachtjes borrelt en de chilipeper zacht is, in ongeveer 20 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Halveer de preien voor de soep in de lengte, was ze goed en snij ze in dunne halve ringen. Verhit de olijfolie en boter in een pan op middellaag vuur. Doe de prei erin met de tijm en het laurierblad en bak 15 minuten zachtjes aan, af en toe roerend, tot ze erg zacht zijn. Voeg de knoflook toe en roer erdoor.

Doe de bouillon en de cannellinibonen erbij, de oregano en de helft van de peterselie. Breng op smaak met zout en veel peper, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken.

Verwijder het laurierblad, proef, voeg extra zout en peper toe als dat nodig is en roer de rest van de peterselie erdoor. Schep in voorverwarmde borden met een scheutje chiliolie eroverheen.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Frearnley Whittingstall)

 

Advertenties