Snelle gestoofde rodekool

Voor 6-8:

– 1 grote rode kool

– 50 g boter

– olijfolie

– 1 grote ui, fijngesneden

– 2 friszure appels, geschild en kleingesneden

– 100 ml donkere moutazijn

– dun geraspte schil van 1 grote sinaasappel

– 2 volle el bruine basterdsuiker

– handvol rozijnen (naar keuze)

– 300 g walnoten (naar keuze)

– zout en zwarte peper

 

Verwijder de harde kern uit de kool. snij de kool met de hand zeer fijn (of gebruik de keukenmachine).

Verhit de boter met een scheutje olie in een grote pan en bak hierin de ui kort. Voeg de rodekool toe, shcep hem om en voeg dan de appels, azijn, sinaasappelschil en suiker toe, plus naar keuze de rozijnen en walnoten. Voeg zout en peper naar smaak toe en stoof de kool afgedekt op laag vuur of in de oven op 190°C.

Controleer tussentijds regelmatig of de kool niet aanbakt en voeg zo nodig nog wat zijn toe. Je kunt dit gerecht zo zoet en zuur maken als je wilt door meer of minder suiker en azijn toe te voegen.

Na ongeveer 1 uur is bijna alle vloeistof opgenomen: de kool en appels zijn dan heel zacht en glanzend rood van kleur. Je kunt de kool invriezen.

 

(Uit: Vers uit de tuin van Sarah Raven)

Advertenties