Geroosterde bieten met linzen en geitenkaas

Voor 4:

–          grof zeezout

–          1 el kardemonpeulen, licht gekneusd

–          1 el jeneverbessen

–          1 el karwijzaad

–          1 el steranijs

–          8 kleine tot middelgrote rauwe bieten

–          3 el olijfolie

–          200 g Puy-linzen

–          circa 200 ml witte wijn

–          2 kleine tenen knoflook in dunne plakjes

–          10 kerstomaatjes, doormidden gesneden

–          klein bosje bladpeterselie, fijngeneden

–          klein bosje munt, fijngesneden

–          15-20 hele blaadjes munt

–          zout en zwarte peper

–          200 g geitenkaas of verse roomkaas

Voor de dressing:

–          sap en rasp van 1 citroen

–          3 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°C. Strooi het zout en de specerijen uit op een bakplaat. Schik hierop de bieten en besprenkel ze met een el olijfolie. Rooster ze krap een uur in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn en zich gemakkelijk laten inprikken met een mesje. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen tot je ze kan hanteren. Schil ze en snijd ze in stukken. Houd ze afgedekt warm.

Doe terwijl je de bieten roostert de linzen met de knoflook en de rest van de olijfolie in een pan. Overgiet ze met de wijn en 200 ml water, zodat dit 2-3 cm boven de linzen uitstijgt (voeg zo nodig nog wat wijn en water toe). Kook ze in circa 20 minuten beetgaar. Zorg dat ze heel blijven. Neem ze van het vuur en giet ze zo nodig af. Laat ze 5 minuten afkoelen. Voeg de tomaatjes, de fijngesneden peterselie en munt en wat zout en peper toe.

Schep op elk bord wat linzen. Strooi hierover wat hele blaadjes munt en verkruimel de geitenkaas erover. Schep hierop de warme stukken biet.

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, sprenkel deze erover en serveer het gerecht lauwwarm.

Advertenties