De ultieme minestrone

Voor 4-6:

– 3 el olijfolie

– 15 g boter

– 2 uien, fijngesneden

– 100 g pancetta

– 1 grote of 2 kleine wortels, kleingesneden

– 1 stengel bleekselder, kleingesneden

– 2 kleine courgettes, kleingesneden

– 100 g rode kool, fijngesneden

– 450 g borlottibonen of 225 g cannellinibonen uit blik

– 3 grote, verse tomaten, kleingesneden of 225 g kleingesneden tomaten uit blik

– zout en zwarte peper

– 450 ml kippenbouillon

– scheutje rode wijn

– versgeraspte Parmezaanse kaas

– knapperig brood

 

Verhit de olie en boter in een grote pan en bak hierin de uien met de pancetta afgedekt tot ze mooi kleuren. Voeg de kleingesneden groenten toe, plus de verse borlottibonen (als je die gebruikt). Voeg de kleingesneden tomaten en wat zout en peper toe en roer alles goed om. Overgiet de groenten met de bouillon en de rode wijn. Stoof de groenten en bonen afgedekt minstens een uur op laag vuur. Voeg de bonen uit blik (als je die gebruikt) na ongeveer 50 minuten toe.

Proef de soep als hij dik, stevig en behoorlijk ingekookt is. Voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Laat hem 10 minuten staan (de smaak is beter als hij niet kokendheet is) en serveer hem met versgemalen Parmezaanse kaas en brood.

 

(recept naar Marcella Hazan, de gelauwerde Italiaanse kookboekenschrijfster)

Advertenties