Gekaramelliseerde wortels met gremolata

IMG_2935Voor 4:

– 1 el koolzaad- of olijfolie

– 30 g boter

– 500 g jonge worteltjes, grotere in de lengte gehalveerd

– zeezout en versgemalen peper

Voor de gremolata:

– 1/2 teentje knoflook

– klein bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes

– fijngeraspte schil van 1 citroen

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de olie en boter in een grote braadslede en set in de oven tot de boter smelt. Doe de wortels erin, breng op smaak met ruim zout en peper en schep om. Bedek met aluminiumfolie en zet 30-40 minuten in de oven tot de worteltjes gaar zijn.

Haal de braadsleden uit de oven, verwijder de folie en schep de wortels om. Zet onbedekt 20-30 minuten terug in de oven tot ze beginnen bruinen en karamelliseren.

Terwijl de wortels in de oven staan, maak je de gremolata. Snij op een flinke snijplank de knoflook in grove stukken en voeg de peterselie en citroenschil toe. Met een groot, scherp mes snij en vermeng je deze drie ingrediënten, tot ze fijngesneden en goed gemixt zijn.

Zodra de worteltjes klaar zijn, schep je ze om met de gremolata en dien je ze meteen op.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties