Boulangère van drie wortelgewassen

IMG_2933Voor 4

– 30 g boter

– 2 uien, gehalveerd, in dunne halve ringen

– 2 teentjes knoflook, in plakjes

– 1 kleine knolselder

– 2 grote aardappels

– 3 grote pastinaken

– paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gesneden

– ongeveer 1,2 l groentebouillon

– zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven op 180°C. Smelt de boter in een koekenpan met zware bodem en gebruik een deel om een grote ovenschaal mee in te vetten. Voeg de ui toe en fruit 10 minuten op middelhoog vuur, tot de ui lekker zacht is. Voeg dan de knoflook toe en laat deze nog 2 minuten meefruiten.

Schil ondertussen de knolselder, aardappels en pastinaken en snij ze in plakjes van ongeveer 2 mm dik, waarbij je de pastinaken in de lengte in plakken snijdt.

Verdeel de knolselder over de bodem van de ovenschaal, breng op smaak met flink wat zout en peper, besprenkel met de helft van de uien en de helft van de kruiden. Leg de pastinaken erbovenop, verdeel de rest van de ui en kruiden erover en maak af met een laag aardappels.

Breng de bouillon aan de kook, voeg wat zout en peper toe en schenk over de groenten tot ze bijna helemaal onderstaan (misschien heb je niet alle bouillon nodig). Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven, verwijder de folie en zet nogmaals 30 minuten in de oven of tot de groenten gaar zijn.

Als op dit punt de bouillon nog boven de aardappels uitkomt, schep dit dan uit de ovenschaal en zet het gerecht nog 15 minuten in de oven, om de bovenste aardappels een bruine korst te geven. Je kunt hiervoor ook de grill gebruiken om een donkere, knapperige korst te krijgen. Dien gloeiend heet op.

Tip: Je kan de groenten makkelijk vervangen door andere, zoals aardperen, wortels of koolraap.

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties