Spruitjes, appel en cheddar

IMG_2787Voor 2:

– 50 g gepelde hazelnoten, pecannoten of amandelen (indien gewenst)

– 150 g heel verse, kleine spruitjes, buitenste blaadjes verwijderd

– flinke kneep citroensap

– 2 el extra vergine olijfolie

– paar takjes tijm, alleen de blaadjes, fijngesneden

– 1 scherpe, knapperige appel zoals Cox’s

– 35 g nootachtige cheddar

– zeezout en versgemalen peper

 

Als je noten gebruikt, verwarm de oven dan voor op 180°C. Leg de noten op een bakplaat en rooster in de oven tot ze geuren en kleuren, in 8-10 minuten. Als ze nog velletjes hebben, wikkel je ze in een schone theedoek, laat een minuutje liggen en wrijf je vervolgens ruw over de theedoek om het grootste deel van de velletjes te verwijderen. Hak de noten grof, of laat ze heel als je dat liever hebt.

Snij de spruitjes van boven- naar onderkant in vrij dunne plakjes. Doe ze in een schaal en voeg een kneep citroensap toe, de olijfolie, tijm en lekker veel zout en peper. Vermeng alles goed.

snij de appel in vieren, verwijder het klokhuis, snij boven de schaal in dunne plakjes en schep door de spruitjes. Verkruimel de cheddar erboven en schep nogmaals door elkaar.

Dien de salade meteen op, bestrooid met de noten, als je die gebruikt.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

Advertenties