Bloemkool met geroosterde zaadjes

Voor 4:

– 1 kleine, stevige bloemkool (ongeveer 600g), in roosjes

– 4 el pompoenzaad

– 2 el sesamzaad

– handvol peterselieplaadjes, grof gesneden

– 3 el koolzaadolie

– 2 citroenen

– 1/2 tl sumak, plus wat extra voor eroverheen (als je deze helderrode specerij niet kunt vinden, kun je ook de fijngeraspte schil van 1/2 citroen gebruiken)

– zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

 

Gebruik een scherp mes of een mandoline om de bloemkoolroosjes in de lengte in plakjes van 2 mm dik te snijden. Rooster de pompoenzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze lekker ruiken en beginnen te kleuren. Schep ze in een kom en zet weg. Rooster de sesamzaadjes in dezelfde pan tot ze beginnen te knapperen en goudkleurig worden. Doe ze bij de pompoenzaadjes in de kom.

Roer de koolzaadolie, het sap van 1 citroen en de sumak door elkaar. Schep de plakjes bloemkool en de zaden door de dressing en breng goed op smaak met zout en peper. Verdeel over vier borden, sprenkel er wat extra citroensap overheen en maak af met een snufje sumak.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

Advertenties