Speltotto met koolraap

Voor 4:

– 1 liter groentebouillon

– 20 g boter

– 2 el koolzaad- of olijfolie

– 2 middelgrote uien, gesneden

– 1 teentje knoflook

– 350 g koolraap, geschild en in blokjes van 1 cm

– 300 g parelspelt (of parelgort)

– flink handje peterselie, fijngesneden

– 50 g Parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, geraspt, plus extra voor eroverheen

– paar raspjes nootmuskaat

– zout en versgemalen zwarte peper

 

Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook en houd op een erg laag vuurtje zacht aan de kook.

Smelt de boter en olie in een grote pan op middellaag vuur. Doe de ui erin en fruit 10 minuten, al roerend, tot de ui zacht is. Voeg de knoflook en koolraap toe en roer een paar minuten door.

Doe dan de spelt (of gort)  in de pan en roer een paar minuten, zodat alle granen bedekt zijn met boter en olie.

Nu voeg je steeds een kwart van de bouillon toe, zoals je ook bij risotto doet. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige kwart is geabsorbeerd. Na ongeveer 25 minuten moet alle bouillon gebruikt zijn en moet de spelt (gort heeft wat langer nodig) gaar zijn, maar ook nog een beetje bite hebben. De koolraap zal dan ook helemaal gaar zijn.

Roer de peterselie en geraspte kaas erdoor. Voeg zout, veel zwarte  peper en een paar raspjes nootmuskaat toe. Dien op, met extra geraspte kaas eroverheen. Een knapperige groene salade past hier perfect bij.

 

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties