Pasteitjes met koolraap en aardappel

Voor 4:

Voor het ruwe bladerdeeg (of gebruik kant-en-klaar bladerdeeg of kruimeldeeg):

– 300 g bloem

– snuf zeezout

– 150 g koude ongezouten boter, in blokjes

– 150 ml ijswater

Voor de vulling:

– 225 g aardappel

– 125 g koolraap

– 75 g wortel

– 1 kleine ui, geraspt

– handvol peterselie, fijngesneden

– paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gesneden

– 1 tl groentebouillonpoeder

– 1/2 tl versgemalen zwarte peper

– 1/2 tl zeezout

– 50 g oude cheddar, geraspt (indien gewenst)

– 30 g boter, gesmolten

Als laatste:

– 1 ei, licht losgeklopt met 1 tl melk, om eroverheen te strijken

 

Maak het deeg. vermeng de bloem met het zout en voeg de blokjes boter toe. Vermeng tot de blokjes helemaal bedekt zijn met bloem. Voeg net genoeg ijswater toe om er een vrij stevig deeg van te maken.

Leg het deeg op een goed met bloem bestrooid werkvlak en vorm er met je handen een rechthoek van. Rol het uit in een richting, van je  af, totdat je een rechthoek van ongeveer 1 cm dik hebt. Vouw een derde van het deeg naar je toe en vouw dan het onderste derde deel van het deeg daaroverheen (zoals je een A4’tje in drieën vouwt), zodat je een rechthoek hebt die uit drie lagen deeg bestaat. Draai het deeg een kwartslag en herhaal het rollen, vouwen en draaien nog vijf keer. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het minstens 30 minuten, tot maximaal een uur, in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 190°C . Schil voor de vulling de aardappels, koolraap en wortel en snij in blokjes van 3-4 mm. Meng door elkaar met alle andere ingrediënten, waarbij je de gesmolten boter als laatste toevoegt om er een geheel van te maken.

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot 3 mm dik. Gebruik een bordje van 19 cm als mal en snij hiermee 4 cirkels uit het deeg. Misschien moetje hierbij voor de vierde cirkel de snijresten verzamelen en opnieuw uitrollen.

Schep het groentemengsel op een helft van elke cirkel. Kwast de randen van de pastei in met wat water en vouw de andere helft van de cirkel over de vulling, zodat je de vorm van een halve maan krijgt. Knijp de randen golvend samen om de pasteitjes te sluiten.

Leg de pasteitjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en kwast er wat ei overheen. Zet 35-40 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties