Gevulde savooikoolbladeren

Voor 4:

– 12 buitenste bladeren van een grote savooikool

– 4 el zure room, plus eventueel wat extra voor erbij

Voor de tomatensaus:

– 2 el olijfolie

– 1 ui, gesnipperd

– 1 laurierblad

– paar takjes tijm

– 1 wortel, fijngesneden

– 1 stengel bleekselder, fijngesneden

– 2 teentjes look, fijngenseden

– 600 g verse, rijpe tomaten, ontveld en grofgesneden OF 400 g pruimtomaten uit blik, grofgenseden

– snufje suiker

– zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de vulling:

– 120 g parelgort, spelt of rijst

– 1 el olijfolie

– 1 ui, gesnipperd

– 1-2 teentjes look, fijngesneden

– 50 g krenten

– 50 g walnoten, grofgehakt

– fijngeraspte schil van 1 citroen

– bosje peterselie, gesneden

– handje dille, gesneden

– 1/4 tl gedroogde chilivlokken

– 1 groot ei, losgeklopt

 

Maak eerst de tomatensaus. Verhit de olijfolie op middellaag vuur in een grote pan en fruit de ui, het laurierblad en de tijm ongeveer 10 minuten tot de ui zacht is. Voeg de wortel en bleekselder toe en bak 5 minuten mee. Roer de knoflook erdoor. en bak een minuut mee. Voeg de tomaten en hun sap toe, wat zout en peper en een snuf suiker als je wil. Laat ongeveer 15 minuten zacht koken, tot de saus wat is ingedikt.

Verwarm de oven voor op 180°C. Als de nerven van de koolbladeren erg dik zijn, ga er dan met een dunschiller overheen. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en blancheer de bladeren 2-3 minuten. Giet af, spel af onder de koude kraan en dep de bladeren droog met keukenrol of theedoek.

Voor de vulling kook je eerst de parelgort, spelt of rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een kleine pan, voeg de ui toe en laat op laag vuur zacht worden, maar niet kleuren. Doe de knoflook erbij en roer een minuutje. Schep de ui en knoflook in een schaal en voeg de spelt, rijst of gort, de krenten, walnoten, citroenschil, kruiden en chilivlokken toe. Breng goed op smaak met veel zout en peper, roer alles goed door elkaar en roer het ei erdoor.

Leg de geblancheerde koolbladeren op een schoon werkvlak. Leg in het midden van elk blad een volle lepel van de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op vanaf de kant met de nerf, zodat je 12 nette pakketjes hebt. Leg ze in een ovenschaal met de naad naar onder.

Lepel de tomatensaus over de pakketjes, verdeel er wat zure room over en maal er zwarte peper overheen. Zet 30-35 minuten in de oven tot de pakketjes kokendheet zijn. Dien op met extra zure room, als je daarvan houdt.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

Advertenties