Gebakken savooikool met jeneverbessen

Voor 4-6 personen:

– 650 g savooikool

– 1 el geroosterd sesamzaad (en eventueel ook wat zonnebloempitten)

– 1 el jeneverbessen

– 2 tenen knoflook, fijngesneden

– zeezout

– 2 el arachideolie

– 1 rode Spaanse peper, zaad verwijderd en in dunnen ringetjes

– 2 tl sesamolie

– 1 el fijngesneden verse gemberwortel

– 1 el vloeibare honing

– scheutje Japanse sojasaus

– versgemalen zwarte peper

– bosje koriander, kleingesneden

 

Snij de kool in vieren. Verwijder de harde kern en de dikke middennerven uit de bladeren. Snij de bladeren fijn.

Rooster het sesamzaad in ongeveer 5 minuten goudbruin in een droge koekenpan: zorg dat het niet verschroeit. Strooi het op een bord om af te koelen. Kneus de jeneverbessen met de knoflook en het zout in een vijzel.

Verhit 1 eetlepel arachideolie in een wok of grote koekenpan. Bak hierin de Spaanse peper 1 minuut op matig vuur. Schep de Spaanse peper uit de gearomatiseerde olie en voeg de sesamolie toe. Voeg de resterende arachideolie toe aan de pan en doe de kool, jeneverbessen, knoflook en het zout erbij. Draai het vuur wat hoger. Bak de kool in ongeveer 5 minuten onder af en toe omscheppen. Voeg de overige ingrediënten behalve de koriander toe. Bak de kool nog enkele minuten en neem de pan van het vuur. Het is de bedoeling dat de kool dan nog een beetje knapperig is. Koriander is hier heerlijk bij: strooi de fijngesneden blaadjes over de kool.

Serveer de kool op zichzelf of schep hem op een kommetje rijst. Je kunt de maaltijd uitbreiden door biefstuk, tonijn of lamslever die is dichtgeschroeid en in reepjes gesneden, aan de kool toe te voegen.

 

(Uit: Vers uit de tuin van Sarah Raven)

Advertenties