Wortelhummus

Voor 4:

– 1 tl komijnzaadjes

– 1 tl korianderzaadjes

– 6 el olijf- of koolzaadolie

– 1 tl heldere honing

– 500 g wortels, geschild

– 3 grote tenen knoflook, geplet

– sap van 1/2 citroen

– sap van 1 sinaasappel

– 3 el tahini (of pindakaas zonder stukjes)

– zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster de komijn- en korianderzaadjes een minuut in een droge koekenpan tot ze beginnen geuren. Stamp in de vijzel tot een vrij fijn poeder. Roer in een grote kom 4 el van de olie met de honing en geroosterde specerijen door elkaar.

Snij de wortels in stukjes van 4-5 cm en voeg met de knoflook aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt is en breng op smaak met zout en peper. Schep in een kleine braadslede en zet in de oven tot de wortels gaar zijn en net bruine randjes beginnen te krijgen, in ongeveer 35 minuten. Halverwege omscheppen.

Laat wat afkoelen en schep alles in een foodprocessor. Knijp hierbij de knoflook uit hun velletjes. Voeg het citroen- en sinaasappelsap toe, de tahini (of pindakaas) en de rest van de olie en pureer. Voeg extra zout en peper toe als dat nodig is.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstal)

 

Advertenties