Soep van in de oven gebakken bietjes met mierikswortelroom

Voor 4-6:

– 1 kg bietjes

– 4 teentjes knoflook (ongepeld), geplet

– 2-3 takjes tijm

– 1 laurierblad

– 3 el olijf- of koolzaadolie

– 1 l groentebouillon

– zeezout en versgemalen peper

Voor de mierikswortelroom:

– 3-4 cm verse mierikswortel, geschild en versgeraspt (of 1 el mieriswortelpuree uit een potje)

– 200 ml zure room, crème fraîche of dikke, volle yoghurt

Voor eroverheen:

– dille

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de bietjes schoon, maar laat ze wel heel. Leg ze in een braadslede en verdeel de knoflook, tijm en het laurierblad ertussen. Besprenkel met olie en breng goed op smaak met zout en peper. Meng met je handen door elkaar, zodat alles goed is vermengd. schenk een wijnglas vol water in de braadslede en dek goed af met aluminiumfolie. Zet in de oven tot de bietjes zacht zijn en een mes er makkelijk doorheen glijdt – ongeveer een uur, afhankelijk van hoe groot ze zijn.

Maak intussen de mierikswortelroom: vermeng in een kom de mierikswortel met de zure room, crème fraîche of yoghurt.

Verwijder de aluminiumfolie van de braadsleden en laat de bietjes afkoelen tot je ze kunt vasthouden. Snij boven- en onderkant eraf en wrijf de velletjes eraf, dat moet eenvoudig gaan. Snij ze in grove stukken.

Knijp de zachte knoflook uit hun velletjes en doe ze met de bietjes in de blender. Pureer met net genoeg bouillon tot je een gladde pure krijgt. Doe deze over in een pan en verdun nog verder met de bouillon, tot de soep de gewenste dikte heeft.

Verhit op middelhoog vuur, tot de soep helemaal heet is maar niet kookt. Proef om te kijken of er extra zout of peper nodig is. Dien de soep op in voorverwarmde kommen met wat van de mierikswortelroom en de dille eroverheen gestrooid.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstal)

 

Advertenties