Babybietjes uit de oven met walnoot-yoghurtdressing

Voor 4:

– 1 kg babybietjes (ongeveer zo groot als golfballen), schoongeboend of gehalveerde of in vieren gesneden grotere bieten

– 4 teentjes knoflook (met velletje), geplet

– 4 takjes tijm

– 3 laurierblaadjes

– 5 el olijfolie

– 75 g halve walnoten

– sap van 1/2 citroen

– zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de dressing:

– 4 el volle yoghurt

– 2 el zure room

– 1 klein teentje knoflook, met wat ruw zeezout tot een pasta gestampt

– handje bieslook of dille, grof gesneden

Voor erbij:

– een paar handjes waterkers of rucola

 

Bereid eerst de bietjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bietjes in een braadslede en verdeel de knoflook, tijm en het laurierblad erover. Breng op smaak met zout en peper en verdeel er 3 el olijfolie over. Schud de braadslede zodat alles goed is vermengd en dek strak af met aluminiumfolie. Laat in de oven staan tot de bietjes gaar zijn, ongeveer een uur, hoewel je meer tijd nodig kunt hebben, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Ze zijn gaar als een mes er makkelijk doorheen glijdt.

Draai de oven naar 180°C. Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster ze 5-7 minuten in de oven, tot ze lekker beginnen te ruiken.

Laat de bietjes afkoelen tot je ze kunt vasthouden, snij boven- en onderkant eraf en verwijder de velletjes. Snij de bietjes door de helft of in vieren en leg ze in een grote schaal. Giet er terwijl ze nog warm zijn het citroensap, 2 el olijfolie en wat zwarte peper overheen. Laat afkoelen.

Maak in een kleine kom de dressing. Roer yoghurt en zure room door elkaar en roer de knoflook, zou ten peper erdoor.

Schep de afgekoelde bietjes en ongeveer twee derde van de geroosterde walnoten lichtjes door de dressing met het grootste deel van de bieslook of dille. Stapel de bietjes in diepe borden en strooi er de overgebleven walnoten en bieslook of dille overheen. Werk af met waterkers of rucola.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstal)

 

Advertenties