Gegratineerde aardperen uit de koekenpan

Voor 4:

-25 g boter

– 1 el koolzaad- of olijfolie

– 1 grote ui, in dunne partjes

– 500 g aardperen, geschild en in plakjes van 3 mm

– handje tijmtakjes, alleen de blaadjes, gesneden

– 4 el crème fraîche

– ongeveer 40 g oude cheddar, geraspt

– zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Verhit de boter en olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de ui erin en fruit 10 minuten, tot deze zacht is en net begint te kleuren.

Voeg de plakjes aardpeer, tijm, wat zout en veel peper toe. Schenk er 100 ml water bij, breng aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat, af en toe roerend, ongeveer 20 minuten zacht koken tot de aardperen helemaal gaar zijn. Voeg eventueel een extra scheutje water toe. Haal het deksel van de pan en laat nog een paar minuten koken, zodat het kookvocht kan indikken.

Zet de grill op heet. Kijk of de aardperen extra zout en peper nodig hebben en verdeel de crème fraîche erover. Strooi de kaas erover en zet een paar minuten onder de grill tot de kaas borrelt. Meteen opdienen.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties