Venkel- en knolseldersoep met sinaasappelschil

Voor 4

– 30 g boter

– 1 el koolzaad- of olijfolie

– 4 sjalotjes, of 1 middelgrote ui, in ringen

– 3 grote venkelknollen (ongeveer 750 g), boven- en onderkant eraf, in dunne plakjes (bewaar het groen)

– 1/4 grote knolselder (ongeveer 250 g ongeschild gewicht), geschild en in blokjes

– fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

– ongeveer 500 ml groentebouillon

– zeezout en versgemalen zwarte peper

– 4-6 el crème fraîche voor eroverheen

 

Verhit de boter en olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotjes of ui toe en fruit zachtjes een paar minuten. doe de venkel en knolselder erbij, roer goe, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten meebakken.

Voeg de sinaasappelschil, bouillon en wat zout en peper toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zacht koken tot de groenten gaar zijn.

Pureer de soep tot deze helemaal glad is. Voeg eventueel een scheutje bouillon of water toe als de soep te dik is. Dien op met een scheutje crème fraîche, een beetje venkelgroen en een flinke draai versgemalen peper.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties