Speltsalade met pompoen en venkel

Voor 4

– 1 kleine (fles)pompoen (ongeveer 600 g)

– 4-5 el olijfolie

– 2 à 3 venkelknollen, boven- en onderkant eraf (bewaar het groen als dat eraan zit) (venkel kan vervangen of aangevuld worden met prei)

– 1 teentje knoflook, fijngesneden

– 50 g walnoten

– 200 g spelt of parelgort, afgespoeld

– sap van een halve citroen

– 20 g Parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, geraspt, plus extra voor erbij

– klein handje peterselie grof gesneden

– zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Verwarm de oven voor op 190°C. Schil en halveer de pompoen en schraap er de zaden uit. Snij in stukken van 1,5cm en verdeel deze over een grote braadslede. Sprenkel er 2 el olijfolie over en breng goed op smaak met peper en zout. Roer even door. Zet in de oven. Snij intussen de venkel in de lengte in 6 tot 8 partjes.

Voeg na 15 minuten de venkel en de knoflook aan de braadslede toe en roer even door met een extra el olie. Laat 20 minuten in de oven staan, tot de groente zacht is en aan de randen begint te karamelliseren. Strooi de walnoten erover en zet nog 8-10 minuten in de oven. Nu zouden de groenten gaar en gerkaramelliseerd moeten zijn en de walnoten licht geroosterd en geurend. Als je dit als koude salade wilt opdienen, laat dan de groenten helemaal afkoelen; als je de salade warm wilt eten, kun je de groenten direct uit de oven door de spelt roeren.

Kook de spelt (of parelgort) terwijl de groenten in de oven staan in ruim, goed gezouten water tot ze gaar zijn , maar nog wel een bite hebben. Bij spelt duurt dit ongeveer 20 minuten (bij parelgort iets langer). Giet af en roer de gebakken groenten, walnoten en olie uit de braadslede erdoor, de rest van de olijfolie, het citroensap, de kaas, peterselie en het venkelgroen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schaaf er wat extra kaas over en dien warm of koud op.

(Uit: Vegi: het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties