Couscoussalade met venkel, kruiden en walnoten

Voor 4

– 2 tl komijnzaadjes

– 1 tl venkelzaadjes

– 4-5 el extra vergine olijfolie

– 1 ui, gesnipperd

– 2 stengels bleekselderij, fijngesneden

– 2 teentjes knoflook, fijngesneden

– geraspte schil en sap van 1 citroen

– 200 g volkoren ‘reuzen’-couscous

– bosje bladpeterselie, gesneden

– bosje bieslook, gesneden (indien gewenst)

– bosje dragon, gesneden (indien gewenst)

– 75 g walnoten, licht geroosterd en grof gehakt

– zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Doe de komijn- en venkelzaadjes in een droge koekenpan en rooster een paar minuten op middelhoog vuur, schuddend met de pan, tot de geur vrijkomt. Doe ze in een vijzel, laat afkoelen en stamp ze tot poeder.

Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, bleekselderij, venkel en knoflook op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten, tot de groente zacht is maar nog steeds wel een bite heeft. Haal van het vuur en voeg de fijngemalen zaden en de citroenschil toe.

Kook de couscous in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking, ongeveer 9 mintuen. Laat goed uitlekken en vermeng met het uimengsel. Laat afkoelen.

Roer er het citroensap door, de kruiden, walnoten en veel zout en peper. Vlak voor je het gerecht opdient, roer je er nog wat extr olie door om de couscous vochtiger te maken – en misschien ook wat extra citroensap.

 

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

Advertenties