Soep van pastinaak en gember

Voor 4-6:

– 1 el olijfolie

– 15 g boter

– 1 grote ui, fijngesneden

– 2 teentjes knoflook, fijngesneden

– 4-5 cm gember, geschild en fijngesneden

– 1/4 tl kardemonpoeder

– 1/4 tl komijnpoeder

– 1/4 tl cayennepeper

– 500 g pastinaak, geschild, in blokjes van 1cm

– 800 ml groentebouillon

– 200 ml volle melk

– zeezout en versgemalen en zwarte peper

voor eroverheen:

– 2-3 el geschaafde amandelen of pompoenpitten

– 1-2 el slagroom of dikke, volle yoghurt

 

Verhit de olijfolie en boter in een pan op middellaag vuur en fruit de ui ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, gember, kardemon, komijn en cayennepeper toe en roer een paar minuten door. Doe de pastinaken erbij en roer tot ze goed bedekt zijn met de specerijen. Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat sudderen tot de pastinaak erg zacht is – ongeveer 15 minuten.

Pureer de soep tot deze glad is. Voeg de melk toe en eventueel extra zout en peper.

Rooster in een droge koekenpan de amandelen of pompoenpitjes tot ze net beginnen kleuren.

Dien de soep op in voorverwarmde kommen met een scheutje slagroom of yoghurt en de geroosterde amandelen eroverheen gestrooid. Maak af met een draai van de pepermolen.

 

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

Advertenties