Salade van in de oven gebakken pastinaak, puy-linzen en waterkers

Voor 4:

– 5 middelgrote pastinaken

– 2 el koolzaadolie

– 125 g puy-linzen

– 1 laurierblad

– 1/2 ui

– paar peterseliestengels (indien gewenst)

– grote bos waterkers, dikke stengels verwijderd

– zeezout en versgemalen zwarte peper

 

voor de dressing:

– 1 teentje knoflook, met wat ruw zeezout tot een pasta gestampt

– 1 tl mosterd

– 2 tl heldere honing

– 1 el citroensap

– 4 el koolzaadolie

voor eroverheen (indien gewenst):

– Parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak

 

Verwarm de oven voor op 190°C. Schil de pastinaken en halveer ze in de lengte. Halveer de brede bovenkant nogmaals, zodat je stukken hebt van ongeveer gelijke grootte. Doe de pastinaken in een braadslede, verdeel er wat zout en peper overheen en vermeng met de olie. Zet 40 minuten in de oven, roer halverwege een keer door, of tot ze gaar zijn en beginnen te karameliseren.

Doe intussen de linzen in een pan en voeg ruim water toe. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet dan af. Doe de linzen terug in de pan en giet er zoveel water overheen dat ze net onderstaan. Voeg er het laurierblad, de ui en peterseliesteeltjes, als je die gebruikt, aan toe. Breng aan de kook en laat heel zachtjes een half uur koken, tot de linzen zacht zijn maar niet tot puree gekookt zijn.

Roer voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar met wat zout en peper.

Giet de linzen af en verwijder het laurierblad, de peterseliesteeltjes en de ui. Schep de linzen om met de dressing als ze nog warm zijn. Proef en zorg ervoor dat ze goed op smaak zijn.

Verdeel de warme linzen, gebakken pastinaken en waterkers over vier borden en maak af met een paar krullen kaas als je die gebruikt. Warm opdienen.

 

(Uit: Vegi, het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

 

Advertenties