Noord-Afrikaanse stoofpot van pompoen en kikkererwten

Voor 6:

– 2 el zonnebloemolie

– 2 grote uien, in blokjes

– 2 teentjes knoflook, fijngesneden

– 1 stengel bleekselderij, fijngesneden

– 1 tl versgemalen zwarte peper

– 1 tl kurkuma

– 1/2 tl kaneel

– 1/2 tl gemberpoeder

– 100 g rode linzen

– 400 g kikkerwten uit blik, afgegoten en afgespoeld

– 8 draadjes saffraan, geroosterd en fijngemalen

– 500 ml tomatensaus of passata

– flink handvol peterselie, grof gesneden

– grote bos koriander, grof gesneden

– 300 g pompoen

– 1,2 l groentebouillon

– 1 laurierblad

– 50 g vermicelli, orzo of andere kleine pastavorm

– dadels voor erbij (indien gewenst)

 

Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote pan. Voeg de ui toe en bak tot deze net goud begint te kleuren. Draai het vuur middellaag en doe de knoflook, bleekselderij, peper, kurkuma, kaneel en gember erbij. Bak een paar minuten mee.

Voeg nu de linzen, kikkererwten, saffraan, tomatensaus of passata, peterselie en ongeveer de helft van de koriander toe. Laat op laag vuur 15 minuten koken.

Schil intussen de pompoen en verwijder de zaden. Snij in grove stukken. Doe in de pan, samen met de bouillon en het laurierblad. Leg het deksel erop en laat een halfuur zacht koken. Voeg de pasta toe en kook tot deze gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Dien meteen op, bestrooid met de rest van de koriander en met een paar dadels erbij, als je dat wilt.

 

(Uit: Vegi, het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

Advertenties