Cake met pompoen en rozijnen

Voor 12 dikke plakken

– wat boter of zonnebloemolie, voor het invetten

– 200 g lichtbruine basterdsuiker

– 4 grote eieren, gescheiden

– 200 g fijngeraspte rauwe pompoen

– fijngeraspte schil en sap van 1 citroen

– 100 g rozijnen

– 100 g amandelmeel

– 200 g zelfrijzend bakmeel

– snufje fijn zeezout

– 1 tl kaneel

– flink wat geraspte nootmuskaat

 

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een cakeblik van ongeveer 20×10 cm in en bedek de binnenkant met bakpapier.

Mix de suiker en eidooiers door elkaar met de mixer, in ongeveer 2-3 minuten tot ze licht en romig zijn. Roer er voorzichtig de geraspte pompoen doorheen, het citroensap en de schil, de rozijnen en het amandelmeel. Zeef het zelfrijzend bakmeel, zout en de specerijen over het beslag en vouw ze erdoor met een grote metalen lepel.

Sla de eiwitten stijf in een grote, schone beslagkom tot zachte pieken omhoog blijven staan. Roer een volle eetlepel van het eiwit door het beslag om dit wat losser te maken en vouw er vervolgens zo licht mogelijk de rest doorheen.

Schenk het beslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Zet 1 uur in de oven, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.

Laat 10 minuten in de bakvorm afkoelen en zet de cake dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.

Variaties: Vervang de pompoen door 200 g fijngeraspte rauwe courgette, wortel of zelfs bietjes (waarvan je een mooi paars marmereffect krijgt).

 

(Uit: Vegi, het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)

 

Advertenties