Venkel-aardappelgratin

– 2 venkelknollen

– 2 el zwarte ontpitte olijven, in ringetjes

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 1 el fijngehakte peterselie

– 100 g geraspte oude kaas

– 200 ml droge witte wijn

– 200 ml room

– 500 g aardappelen, in plakjes

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de wortelaanzet en de stengels van de venkelknollen en verwijder indien nodig de buitenste bladeren. snij de venkelknollen in vieren.

Kook de venkel in een pan met ruim kokend water in ongeveer 5 minuten beetgaar en laat uitlekken in een vergiet.

Meng de olijven met de knoflook, peterselie en de helft van de kaas.

Klop in een ander schaaltje de wijn en de room door elkaar en meng hier de rest van de kaas door.

Schep de venkel in een ingevette ovenschaal en verdeel het olijvenmengsel erover. Bedek met de aardappelplakjes en overgiet met het roommengsel.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de gratin in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar worden.

(Uit: Eigentijdse en veelzijdige recepten met groente van Thea Spierings)

Advertenties