Zeeduivel en geplette aardappel met andijvie en bacon

–      4 zeeduivelfilets (of staartvisfilet)

–      8 sneetjes (magere) bacon

–      1 andijvie

–      2 eetlepels zure room

–      2 sjalotten

–      1 teentje look

–      verse dragon

–      1 klontje boter

–      Olijfolie

Voor de vinaigrette:

–      4 eetlepels notenolie

–      2 eetlepels xeresazijn (of sherry-azijn)

–      Peper

–      zout

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze af en zet de pot even opzij.

Pel de sjalotten, snij ze middendoor en versnipper ze heel fijn met een scherp mesje.
Snij de look in stukjes en plet deze met de brede zijkant van je mes tot een puree (gebruik eventueel een lookpers).
Verhit een flinke scheut olijfolie in een stoofpot of hoge pan en fruit hierin de sjalot en de look op een zacht vuurtje.
Snij de bacon in fijne reepjes. (Tip: Rol de sneetjes bacon samen op, en snij ze zo heel eenvoudig en snel in fijne reepjes.)
Doe de bacon in de pot met sjalotten en laat het vlees enkele minuten meestoven (niet krokant bakken!).
Maak de blaadjes van de andijvie los, en maak de groente schoon. Laat de andijvie uitlekken en snij hem in brede repen. (Het is mogelijk dat je slechts een deel van de andijvie moet gebruiken. Dat hangt af van de grootte van de groente.)
Giet de aardappelen in de pot met sjalot en bacon, en prak ze met een vork. Zorg ervoor dat je voldoende brokken aardappel overhoudt, want het mag geen puree worden.
Doe nu ook de repen andijvie in de pot, en roer alles om. Door de hitte in de pot zal de andijvie zacht garen.
Doe de zure room erbij, samen met wat fijngesnipperde verse dragon (voeg dragon toe naar smaak). Spatel alles door mekaar en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Proef tot je het gewenste resultaat krijgt.
Zet een braadpan op het vuur en verhit hierin een klontje boter en een scheutje olijfolie. De boter zorgt voor de smaak, de olijfolie voorkomt dat het braadvet verbrandt.
Bak de vis in de hete pan, zodra de boter lichtbruin kleurt. Reken gemiddeld op een baktijd van 2 à 3 minuten aan elke zijde. Hou de pan goed in de gaten, en zorg ervoor dat de vis niet te gaar wordt en uitdroogt. Tip: Prik even in de vis. Als je geen weerstand voelt, is de vis gaar.

de vinaigrette:

In een schaaltje meng je de notenolie en de xeresazijn (of sherry-azijn). Voeg wat peper van de molen en zout toe. Kluts het mengsel tot een eenvoudige vinaigrette.

de afwerking:

Serveer een flinke schep van de aardappelen met andijvie, met daarbovenop een stuk gebakken vis. Druppel er een lepeltje van de vinaigrette overheen.

 

(Uit: Dagelijkse kost van Jeroen Meus)

Advertenties