Snijbietgratin/Warmoesgratin

 

Voor 6-8 personen

–          1,5 kg snijbiet

–          Zout en zwarte peper

–          3 tenen knoflook

–          3 el olijfolie

–          10 ansjovisfiletjes in olijfolie, afgespoeld en fijngesneden

–          50-75g boter

–          Enkele takjes verse marjolein

–          Geraspte nootmuskaat

–          275ml room

–          Parmezaanse kaas, om erbij te serveren

Voor de mosselen:

–          1kg mosselen

–          30g boter, plus wat extra om mee in te vetten

–          1 el olijfolie

–          1 ui, fijngesneden

–          1 teen knoflook, fijngesneden

–          250ml witte wijn

Verwarm de oven voor tot 180°C. breng een pan water met zout aan de kook.

Snijd de nerven uit het groene blad van de snijbiet en snijd de nerven in stukjes van 1cm. Spoel het blad en de nerven in een vergiet. Kook de nerven beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Blancheer het blad van de snijbiet 2-3 minuten. Laat het in een vergiet uitlekken en druk het vocht er met de achterkant van een lepel voorzichtig uit, of wring het in een theedoek uit. Snijd het blad grof.

Snijd de knoflook fijn en verhit hem in een pan met de olijfolie. Voeg de ansjovisfiletjes toe zodra de knoflook begint te verkleuren. Voeg de nerven toe. Kook het geheel op laag vuur tot de ansjovis is opgelost. Haal de pan van het vuur.

Verwijder, als je mosselen gebruikt, de baarden en maak de schelpen schoon; gooi exemplaren weg die niet sluiten als je erop tikt. Verhit de boter en een eetlepel olijfolie in een grote pan. Bak hierin de ui en knoflook glazig.

Voeg de mosselen met de wijn toe en kook ze maximaal 3 minuten tot ze opengaan. Giet de mosselen af, laat ze zover afkoelen tot je ze kunt beetpakken en haal ze uit hun schelp.

Vet een bakvorm in en spreid het ansjovismengsel over de bodem uit. Verdeel hierover de helft van de mosselen. Leg hierop het blad van de snijbiet. Verdeel de marjolein, geraspte nootmuskaat en de rest van de mosselen erover. Giet de room erover. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en rasp er wat Parmezaanse kaas over; een deel van de snijbiet zal onbedekt blijven. Zet de gratin 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

(Uit: Vers uit de tuin van Sarah Raven)

Advertenties