Kruisbessentaart

(kruisbessen synoniem van stekelbessen)

Image

–          450g kruisbessen

–          3 eieren

–          100g suiker

–          275ml slagroom

–          1tl vanille-essence

–          Beetje poedersuiker

Voor het deeg:

–          150g bloem

–          50g fijne suiker

–          75g koude boter

–          1 eierdooier

–          Beetje ijskoud water

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak eerst het deeg. Meng de bloem en suiker kort door elkaar in een keukenmachine. Snijd de boter in blokjes en meng ze met behulp van de pulseerknop door het bloemmengsel (of werk de boter er met je vingertoppen door), zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Doe dit over in een kom. Roer de eierdooier los met een beetje ijskoud water en meng hiervan precies zoveel door het kruimelige mengsel dat het een samenhangende, zachte deegbal vormt. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een deeglap en bekleed hiermee een taartvorm van 25-26cm doorsnede. Zet hem een halfuur in de koelkast.

Verwijder de steeltjes en kroontjes van de kruisbessen. Vermeng in een kom de eieren, suiker, slagroom en vanille-essence.

Neem de deegbodem uit de koelkast en prik er met een vork gaatjes in. Leg hierop een rond velletjes bakpapier en breng hierop een blinde vulling aan (bijvoorbeeld bonen of rijst). Bak de bodem circa 10-15min tot hij goudbruin kleurt. Verwijder de vulling en het papier. Laat de deegbodem enigszins afkoelen.

Schik de kruisbessen in de deegbodem en schenk het eiermengsel erover uit. Bak de taart nog 35minuten in de oven tot de eiervulling in het midden net gestold is. Bestuif de taart met poedersuiker en serveer hem warm met geklopte room.

(Uit: Vers uit de tuin van Sarah Raven)

 

 

Advertenties